menu-cancel-iconMENU SK / EN

The form was successfully submitted

Thank you.

URL adresa webu: https://www.dracik.sk/ (https://duvikoncept.com/, https://www.dracik.cz/)

Skóre udelené komisiou: 7.1

Posudok vypracoval: Matúš Ritomský

 

Upozornenie: Posudok je osobným vyjadrením konkrétneho člena komisie k predmetnému webu. Posudok bol vypracovaný až po nezávislom hodnotení webu jednotlivými členmi komisie a nevyjadruje názor celej komisie.

 

Zistené kritériá pre zaradenie na zoznam

  • Stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie.
  • Stránka nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky: neuverejňuje opravné správy, ponecháva dostupné a neopravené správy, ktoré sa objektívne ukázali ako nepravdivé.
  • Stránka nemá jasného vlastníka a autorov (ochrana zdrojov a možnosť pseudonymov sa rešpektuje), stránka neuverejňuje prípadné reakcie dotknutej strany, hrubým spôsobom mieša správy a komentáre, opakovane publikuje šokujúce nepravdivé tvrdenia za účelom zvýšenia návštevnosti, ktoré však obratom opravuje, atď.


Podrobnejšie zdôvodnenie

Dracik.sk je stránkou najväčšej siete hračiek na Slovensku a jej primárnym účelom je propagovať a predávať tovar. Začiatkom roku 2022 sa však na úvodnej stránke webu začali objavovať texty, ktorých zámerom je komentovať spoločenskú a politickú situáciu. Tieto texty sú umiestnené tak, aby zaujali návštevníkov webu hneď po otvorení webstránky, nie sú podpísané autorom, v niektorých prípadoch majú charakter dezinformácií, v iných zosmiešňujú menšiny, predstaviteľov štátu alebo spochybňujú oficiálne postoje Slovenska k vojenskej agresii Ruska na Ukrajine. V jednom z textov sa k autorstvu prihlásil majiteľ webu Dušan Viglaský („Články píšem ja, Dušan Víglaský a budem ich písať naďalej.“), napriek tomu tieto texty naďalej stránka uverejňuje bez jasného označenia autorstva prípadne zdrojov.

 

Zmes hračiek, propagandy a politického aktivizmu

„Našou snahou je ponúkať zákazníkom stále nové druhy hračiek, svetové novinky, a to za najvýhodnejšie ceny,“ píše sa v sekcii Informácie. O zámere vstupovať prostredníctvom stránky do spoločenského diskurzu tu zmienka nie je. Nedočítame sa tu o žiadnej redakcii, zodpovedných osobách za publikovanie textov či mediálnom pôsobení. Zmienku o motivácii pre publikovanie textov nájdeme v príspevku s názvom Milé deti zo 7.2.2022: „Mnohí sa pýtajú prečo na stránke, kde sa predávajú hračky, ktoré majú prinášať deťom radosť píšem o veciach ako samostatnosť, mier alebo vojna. Píšem, lebo nemám inú možnosť a považujem to za dôležité vyjadriť svoj názor a postoj.“ Článok je podpísaný menom „Dráčik“.

 

Väčšinu návštevníkov webu tvoria záujemcovia o kúpu hračiek, ktorí však nemajú možnosť vyhnúť sa kontroverzným posolstvám textov uverejňovaných na hlavnej stránke.

V čase, kedy slovenská spoločnosť žila diskusiami o obrannej dohode s USA v príspevku na stránke Dráčik sa návštevník mohol dočítať: „Želajme si, aby nedošlo ku podpísaniu a naplneniu tejto ÚTOČNEJ DOHODY, aby prípadné obete a škody nezaťažili naše svedomie, tak ako to bolo v prípade iných vojen, ktorých sme sa zúčastnili buď priamo, s našim súhlasom alebo mlčaním.“

 

Rovnaký naratív v tom čase používala politická opozícia na čele so stranou Smer-SD a za výraznej podpory extrémistických, nacionalistických a fašistických strán. Prezidentka a predstavitelia vlády, naopak, argumentovali, že dohoda má slúžiť obrane Slovenska a žiadnym spôsobom neohrozuje jeho suverenitu a zvrchovanosť. Dráčik sa tak prostredníctvom svojej stránky prihlásil k jednej strane vysoko polarizovanej a napätej spoločenskej diskusie.

28.2.2022 teda štyri dni po vpáde ruských vojsk na územie Ukrajiny Dráčik publikoval text, v ktorom sa píše: „Ak to niekto myslí s Ukrajinou úprimne, musí trvať na okamžitej mierovej dohode, ktorá dá bezpečnostné záruky všetkým zainteresovaným stranám konfliktu. Ďalšie zbrane a predlžovanie konfliktu znamená zbytočne preliatu krv a obete.“

 

Autor textov na webe sa opäť prihlásil k jednej strane polarizovanej spoločenskej diskusie - k spochybňovaniu vojenskej pomoci napadnutej Ukrajine.

V tomto trende pokračovali aj ďalšie texty:

„Slovensko odmieta akúkoľvek účasť vo vojne na Ukrajine. Žiadne zbrane, žiadne akože mierové, čiže vojenské sily. Nechceme predlžovať utrpenie ľudí žijúcich na Ukrajine. Týmto si priamo vypýtame vojnu na našom území. Vojna je utrpenie, smrť, ničenie. Tí, ktorí to plánujú, dobre vedia o čom píšem. Táto krajina vám nepatrí.

Faktory ako sankcie, deštrukcia hospodárstva, plyn, ropa, inflácia, devalvácia, zvyšovanie cien, pandémia, atď., zvyšujú nervozitu, napätie, chaos a tiež slúžia na výbuch spoločnosti končiaci vojnou.“



Tu autor textu okrem vojenskej pomoci Ukrajine odmieta aj sankcie, ktoré sa stali súčasťou spoločného postupu európskych krajín a západných demokracií v snahe oslabiť agresora a prinútiť Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine.

V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že ruskú agresiu odsúdila na pôde OSN drvivá väčšina krajín sveta. 2. marca 2022 prijali zástupcovia členských štátov OSN počas zasadania vo Valnom zhromaždení OSN spoločnú rezolúciu, v ktorej žiadali, aby Rusko okamžite zastavilo všetky vojenské operácie na Ukrajine. Ako uvádza stránka Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky, dodávky zbraní na Ukrajinu sú  „na rozdiel od ruskej „špeciálnej operácie“ v súlade s medzinárodným právom a  štáty môžu poskytovať zbrane a inú podporu nespravodlivo napadnutému štátu, aby sa mohol brániť.“ 


Autor textov sa okrem geopolitických tém venuje aj ďalším témam, ktoré rezonujú vo verejnej diskusii.

V súvislosti s pandémiou a ochorením COVID-19 prezentuje postoje skeptické k očkovaniu či opatreniam, ktoré v boji s týmto ochorením presadzovali oficiálne inštitúcie. O očkovaní napríklad napísal:

„Firma Pfizer sama priznala, že vakcíny neboli testované na zabránenie prenosu vírusu. Zato však vytvárajú hromadu vedľajších účinkov, ktoré boli utajované. Ako napríklad zápal srdcového svalu, trombóza, mozgová mŕtvica, poškodenie imunity alebo tvorba samotného covid 19!!! Je toho kvantum. Kto chce, ten to nájde v odtajnených dokumentoch klinických testov samotného Pfizeru.“



K uvedenému tvrdeniu sa v texte nenachádza odkaz na žiadny relevantný zdroj.

V inom príspevku, ktorý je štylizovaný do akejsi „rozprávky o pandémii“ s názvom Kde bolo, tam bolo autor súčasnú spoločnosť prirovnal k ústavu pre duševne chorých, pričom napísal: „Len jeden pacient bol akýsi čudný. Nemal žiadnu funkciu, nič neznamenal, ba dokonca sa nedal ani očkovať a nenosil rúško. Jednoznačný podivín. Nakoniec sa všetci zhodli, že v tom blázinci je bláznom zrovna on. To, že nikdy neochorel na Covid, bolo toho jednoznačným dôkazom. Blázni majú predsa šťastie. PS: Toto nebol pokus o vtip.“



Nenosenie rúška a neočkovanie sa v príspevku autor podsúva ako prejav zdravého rozumu, ktorý ale okolitá spoločnosť považuje za prejav bláznovstva.

Tieto príbehy sú v zjavnom rozpore s odporúčaniami popredných svetových zdravotníckych a vedeckých inštitúcii. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) iba počas prvého roku od nasadenia v boji s ochorením COVID-19 zachránilo očkovanie život takmer pol miliónu obyvateľov v 33 európskych krajín vo veku nad 60 rokov. „COVID-19 si v našom regióne vyžiadal tragický počet úmrtí, ale dnes už môžeme kategoricky povedať, že bez vakcín proti COVID-19 ako nástroja na potlačenie tejto pandémie by zomrelo oveľa viac ľudí,“ vyjadril sa na sklonku roku 2021 Hans Henri P. Kluge, regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu. Vakcinácia, nosenie rúšok a ďalšie preventívne opatrenia patria aj dnes k oficiálnym odporúčaniam Svetovej zdravotníckej organizácie v boji s ochorením COVID-19.

Žáner „rozprávky pre dospelých“ autor využil aj na iných miestach, napríklad keď komentoval vnútropolitickú situáciu na Slovensku. V jeho textoch sa tak objavujú narážky na prezidentku Zuzanu Čaputovú - „Do paláca sa nebadane vkradla Macocha.“

Ale aj konšpiračné teórie o tom, že politické dianie je zásterkou pre snahu o „našu likvidáciu“ (tu autor podľa všetkého myslí na Slovensko ako také):  „Rôzne kauzy, hádky, akože hádky cirkusových klaunov vo vláde a všetok ten balast v správach slúži na odpútanie pozornosti od toho, k čomu to smeruje. K našej likvidácii.“


V čase kedy sa slovenská spoločnosť spamätávala z vraždy z nenávisti na Zámockej ulici v Bratislave, si mohli návštevníci stránok Dráčik prečítať text s nadpisom „Pravý význam nezmyslov LGBT3, BEMELEM a podobne.“ Podľa všetkého šlo o ironickú narážku na hnutia za práva LGBTI menšín či svetové hnutie proti rasizmu Black Lives Matter. Tento nadpis bol po pár dňoch zmenený autorom na „Skutočný zámer nezmyselných hnutí“. V samotnom texte sa o týchto občianskych aktivitách píše: „Sú to nástroje na vytváranie napätia v spoločnosti. V drvivej väčšine nejde o žiadnu úprimnú snahu niekomu v niečom pomôcť. Normálna spoločnosť sa vie s takýmito otázkami hravo vysporiadať. Je to živná pôda pre realizáciu rôznych úchyliek ega, s čím iniciátor vo svojom pláne prirodzene počíta. Čím je spoločnosť nezdravšia, tým sa tieto zhubné vplyvy viac eskalujú až dochádza k chaosu a sociálnemu výbuchu.“

Pokus o akýsi manifest, v ktorom autor vyzýva „slovenský národ“ na obranu pred násilím, ktoré sú na ňom páchané pod názvom „Zastavme násilie páchané na Slovenskom národe“. Zoznam vecí a udalostí, ktorými podľa autora údajne trpí slovenský národ zahŕňa okrem iných aj:

„Násilná okupácia, nútenie a nabádanie k nenávisti a agresii voči iným národom. Obmedzovanie slobody prejavu a pohybu. Mediálny terorizmus, manipulácia s informáciami a klamstvo. Volebná manipulácia a podvody.

 Vytváranie atmosféry strachu, nenávisti a rozdeľovanie spoločnosti. Démonizovanie Slovenska a jeho občanov.

 Znehodnocovanie peňazí a výsledkov ľudského snaženia. Drancovanie zdrojov a prírodného bohatstva.

 Sabotáže na energetických rozvodoch a celom systéme zabezpečovania energetických zdrojov, spôsobujúce ťažké ekonomické straty, chudobu obyvateľstva a existenčné problémy.“

Text je zakončený výzvou: „Bráňme sa!“

 

Reakcie obchodných partnerov a širšej spoločnosti

Publikovanie uvedených textov vyvolalo rôzne reakcie a niektorí obchodní partneri vnímajú túto aktivitu Dráčika negatívne.

Firma Lego, ktorá patrí medzi najväčších dodávateľov predajnej siete Dráčik, reagovala pozastavením inzercie. „Boli sme sklamaní, keď sme videli komunikáciu na webe Dráčik, a pozastavili sme tam propagačnú inzerciu, zatiaľ situáciu skúmame,“ povedala pre denník Sme šéfka komunikácie firmy pre Česko a Slovensko Andrea Faflíková.  

Ivana Šulganová zo spoločnosti Albi, ktorá tiež patrí medzi obchodných partnerov Dráčika pre Sme uvidela: „S názormi pána Víglaského nesúhlasíme a dištancujeme sa od nich. Medzi naše firemné hodnoty patria tolerancia a rovnoprávnosť. Zakladáme si na tom, že radosť treba prinášať všetkým bez ohľadu na pohlavie, vek, sexuálnu orientáciu alebo politickú príslušnosť.“

Na sociálnych sieťach sa v reakcii na aktivity webstránky Dráčik šírili výzvy na bojkot (na Facebooku napríklad hashtag #bojkotujemdracik), jednou z iniciatív je aj stránka dajte-im-vediet.sk, na ktorej sa uvádza: „Majiteľ firmy, pán Víglaský, si webu z hračkárstva urobil výkladnú skriňu demagógie, popierania očkovania a zatracovania základných demokratických princípov našej krajiny.“

V Českej republike začala preverovať príspevky na stránke Dráčika polícia.

 

Záver

Dráčik využíva webstránky známeho hračkárstva na šírenie vyhranených politických až ideologických textov, v ktorých možno nájsť spochybňovanie vedeckých informácií o očkovaní, protipandemických opatrení, ironizovanie a zosmiešňovanie aktivít za práva menšín, konšpiračné tézy o snahe zničiť slovenský národ, odmietanie vojenskej pomoci Ukrajine, spochybňovanie sankcií voči Rusku. Príspevky na stránke zároveň nie sú podpísané autorom, nepodporujú svoje senzačné tvrdenia dôveryhodnými zdrojmi. Z týchto dôvodov projekt Košpirátori.sk zaraďuje stránky dracik.sk na svoj zoznam stránok so sporným obsahom.  

 

Doplňujúce screenshoty: