menu-cancel-iconMENU SK / EN

The form was successfully submitted

Thank you.

URL adresa webu: http://radiokompas.sk/

Skóre udelené komisiou: 8,2

Posudok vypracoval/a: Tomáš Kriššák, vstupná analýza Aneta Žugecová a Róbert Bednár

 

Upozornenie: Posudok je osobným vyjadrením konkrétneho člena komisie k predmetnému webu. Posudok bol vypracovaný až po nezávislom hodnotení webu jednotlivými členmi komisie a nevyjadruje názor celej komisie.

 

Zistené kritériá pre zaradenie na zoznam:

  • Stránka obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu, čiže tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami, napr. fotografie a videá použité v inom, zavádzajúcom kontexte, vymyslené alebo závažne prekrútené udalosti atď. Netýka sa jasne prezentovaných názorových článkov.
  • Stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie.
  • Stránka nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky: neuverejňuje opravné správy, ponecháva dostupné a neopravené správy, ktoré sa objektívne ukázali ako nepravdivé. Stránka nemá jasného vlastníka a autorov (ochrana zdrojov a možnosť pseudonymov sa rešpektuje), stránka neuverejňuje prípadné reakcie dotknutej strany, hrubým spôsobom mieša správy a komentáre, opakovane publikuje šokujúce nepravdivé tvrdenia za účelom zvýšenia návštevnosti, ktoré však obratom opravuje, atď.

 

Základná charakteristika webovej stránky

Rádio Kompas je internetová televízia, ktorá vysiela od mája 2022. Webová stránka podobne ako aj YouTube kanál slúžia primárne ako archív videí. Vysielanie je rozdelené do piatich pravidelne vysielaných relácií - Štúdio Orwell, Pravdu neumlčíš, Urbaniáda, Dve na jedného a Načo NATO?.

Portál slúži ako komunikačný kanál politikov strany ĽSNS, ktorí prostredníctvom neho šíria známe konšpiračné teórie, manipulatívne naratívy ako aj vyjadrenia v súlade s prokremeľskou propagandou.

Pozadie webu: Komunikačný kanál ĽSNS

Portál neuvádza vlastnícku štruktúru, ani kontakt na redakciu zodpovednú za obsah, čím porušuje základné zásady novinárskej etiky. Po prehliadnutí webu je zrejmé, že ide o audiovizuálny projekt členov strany ĽSNS, ktorú expert na fašizmus a člen komisie projektu Konšpirátori.sk Jakub Drábik označili za fašistickú. Samotný predseda ĽSNS Marián Kotleba, ktorý bol odsúdený za prejavy sympatie k neonacistickej ideológii, moderuje reláciu Štúdio Orwell. Marcel Urban, moderátor Urbaniády a Načo NATO?, kandidoval v parlamentných voľbách 2023 za stranu Kotlebovci – Ľudová Strana Naše Slovensko z 12. miesta. M. Urban bol v roku 2011 zvolený za “vodcu” Slovenskej pospolitosti, kde pôsobil spoločne s M. Kotlebom. Na kandidátke ĽSNS sa v roku 2020 objavil aj moderátor Pravdu neumlčíš Radovan Hrádek  a moderátorky relácie Dve na jedného Andrea Hudecová a Simona Domová. Milan Španír, ktorý moderuje Pravdu neumlčíš, bol neúspešným kandidátom ĽSNS na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja v roku 2022.

V reláciách sú častými hosťami aj iný politici ĽSNS, ktorí dostávajú nekritický priestor na šírenie svojho politického marketingu (napríklad Slavomír Dlubač: 8.8.2023, Marian Tkáč: 27.7.2023, Daniel Mikunda: 18.7.2023, Danka Mikovčáková: 6.12.2022, Viliam Púček: 7.2.2023).

 

Konšpiračný rozhovor s otcom teroristu zo Zámockej

Po teroristickom útoku na bratislavský podnik Tepláreň, kde sa stretávali aj LGBTI+ ľudia, zverejnilo Rádio Kompas rozhovor s otcom útočníka Tragická udalosť ktorá sa udiala 12. októbra 2022 pred podnikom Tepláreň v Bratislave na Zámockej ul (18.10.2022). M. Kotleba využil otca teroristu na svoje manipulácie a šírenie konšpiračných naratívov.

Otec teroristu vo videu hovorí, že neverí, že by bol jeho syn schopný vraždiť a svojho syna vykresľuje ako “zneužitú obeť.” Facebook video vymazal a podľa informácií Denníka N komunikovala Rada pre mediálne služby aj s platformou YouTube, na ktorej je však video aj naďalej dostupné. Videom sa zaoberala aj polícia SR, ktorá však nenašla dôvody na trestné stíhanie.

Kontext rozhovoru odsúdil krátko po jeho odvysielaní vtedajší policajný prezident Štefan Hamran: „Ťažko sa to komentuje a považujem to za extrémne zvrátené.“

Po odvysielaní relácie sa hovorilo najmä o prípadnom stíhaní pre schvaľovanie trestného činu či podnecovania k nemu. Diskutujúci si však na svoje vyjadrenia dávali pozor a opakovanie zdôrazňovali, že odsudzujú streľbu. Napriek tomu v rozhovore zaznelo viacero manipulatívnych vyjadrení, upozornil denník SME, ktorý analyzoval viacero výrokov z rozhovoru a porovnal ich s faktami a zisteniami FBI o teroristoch. M. Kotleba odôvodnil účasť otca strelca na rozhovore tým, že mu iné média nechceli dať priestor. V skutočnosti nie je známe, že by otec nejakú redakciu oslovil. Denník SME takúto ponuku nedostal. Okrem toho, patrila väčšia časť relácie Rádia Kompas práve moderátorovi M. Kotlebovi. M. Kotleba hovoril vrátane úvodného 29-minútového monológu 51 minút. Otcovi strelca tak ostalo len niečo cez 21 minút.

Diskutujúci tiež spochybnili zistenia polície, že terorista sa po útoku zastrelil. Dôkazom má byť mŕtve telo nájdené v „neprirodzenej” polohe. „To mi nikto nevysvetlí. Tá neprirodzená poloha, to nech si každý pozrie,” povedal počas relácie otec.  M. Kotleba na vyjadrenia o neprirodzenej polohe reagoval konšpiračnou teóriou o tom, že vrah mohol byť popravený a môže ísť o spravodajskú hru. Na internete sa objavila fotografia jeho mŕtveho syna. „Do takejto polohy sa však chlapec mohol dostať, ak by bol pred spáchaním samovraždy v pokľaku tak, že pritom sedel na pätách. V tomto sede tradične sedia karatisti, pričom Juraj sa tomuto umeniu dlhé roky venoval,” upozornil redaktor Denníka SME Roman Cuprik. Takéto detaily však majú byť predmetom vyšetrovania forenznými technikmi polície a nie odsúdeného extrémistu M. Kotlebu.

Podľa otca teroristu sa strelec správal pred útokom normálne a plánoval si budúcnosť, a preto nemohol plánovať vraždu. V prípade teroristov, tzv. osamelých vlkov nie je takéto nenápadné správanie výnimočné a zo štúdii FBI dokonca vyplýva, že práve v prípade strelcov tínedžerov sú to práve rodičia, ktorí si nevšimnú podozrivé správanie.

M. Kotleba sa otca nepýta na politický manifest, ktorý útočník zverejnil na internete a kde vysvetľuje v ňom svoju motiváciu zabíjať. Rovnako sa nezaoberali ani tým, že o svojom pláne zabíjať písal mladík aj v liste na rozlúčku.

V rozhovore tiež zaznie, že prípad strelca zo Zámockej je podobne nejasný ako samovražda bývalého policajného riaditeľa Milana Lučanského. Denník SME upozornil, že streľba na Zámockej ani samovražda M. Lučanského nie sú nejasné prípady. To čo ich spája, sú konšpiračné teórie, ktoré okolo nich vznikajú. Prípad M. Lučanského už analyzovala 17-členná kontrolná skupina zriadená Ministerstvom spravodlivosti SR, pričom väčšina členov sa zhodla, že šlo o samovraždu. Následne došlo k rovnakému záveru aj vyšetrovanie pod vedením krajskej prokuratúry. Rodina M. Lučanského podala ústavnú žiadosť, v ktorej ešte nebolo rozhodnuté.

 

Konšpiračná teória o totalitnej svetovláde a plánoch globalistov

Vo videách M. Kotleba opakovane šíri známu konšpiračnú teóriu o Novom svetovom poriadku (New World Order), podľa ktorej v tajnosti vzniká totalitná svetová vláda tvorená malou skupinou medzinárodných elít. Vo videu Nový svetový poriadok ničí národné štáty. Komu slúžia dvojtvárny politici? Relácia zo 14.6.2022 (14.6.2022) sa venuje tomu ako „politici svojimi klamstvami pomáhajú nastoľovaniu Nového svetového poriadku a totalitnej svetovlády.”

V relácii Je WHO organická súčasť globalizmu? Štúdio ORWELL. 11.04.2023 M. Kotleba tvrdí, že  „jedna z najväčších globalistických organizácií, jeden z najsilnejších globalistických nástrojov, respektíve nástrojov tých globalistov na napĺňanie tej agendy 2030, na napĺňanie tej depopulácie, výmeny obyvateľstva a tak ďalej je Svetová zdravotnícka organizácia.” M. Kotleba vytvára dojem, že Svetová zdravotnícka organizácia slúži ako nástroj na znižovanie obyvateľstva prostredníctvom homosexuálnych manželstiev: „Homosexuálne manželstvo je veľkou súčasťou tej Agendy 2030, tej agendy depopulácie, pretože samozrejme muž so ženou spravili rodinu, z ktorej sa narodia deti a namiesto toho budú osprostení a budú si meniť svoju pohlavnú identitu, budú sa preformátovávať z muža na ženu, zo ženy na muža, potom ešte na nejaké 86. pohlavie a do toho ešte na Ninja korytnačky a neviem na čo, tak jasné, že výsledok bude, že sa z toho nenarodia tie deti a to je výsledok, alebo to je cieľ, aby sa tie deti, proste nerodili.” Prostredníctvom tejto organizácie má presadzovať svoj cieľ znížiť svetovú populáciu o 15% prostredníctvom vakcinácie aj Bill Gates.

Agentúra Reuters upozornila na to, že naratív o pláne B. Gatesa znížiť svetovú populáciu prostredníctvom očkovania vznikol na základe Gatesových výrokov, ktoré zazneli počas konferencie TED 2020 a boli vytrhnuté z kontextu. Gatesov výrok znie nasledovne: „Najprv máme populáciu. Svet má dnes 6,8 miliardy ľudí. Tento počet sa zvýši na približne deväť miliárd. Ak teraz urobíme naozaj veľký kus práce v oblasti nových vakcín, zdravotnej starostlivosti, služieb reprodukčného zdravia, mohli by sme to znížiť možno o 10 alebo 15 percent. Ale teraz vidíme nárast asi o 1,3.” Gates nenavrhoval, aby sa svetová populácia vyvraždila pomocou vakcín. Namiesto toho hovorí, že zlepšenie verejného zdravia pomocou očkovania môže v budúcnosti znížiť neudržateľný rast populácie a tým aj znížiť emisie uhlíka.

Šírenie takýchto konšpiračných teórií môže oslabovať dôveru verejnosti v západné štruktúry a medzinárodné organizácie.

 

Naratívy v súlade s prokremeľskou propagandou o vojne na Ukrajine

Vo videu Ako nás štandardné strany zaťahujú do vojny s Ruskom (4.4.2023) Rastislav Schlosár tvrdí, že aj vojna na Ukrajine je v záujme „globalistov,” ktorým vyhovuje, „že tečie slovanská krv” a že „sa medzi sebou bijú bratské národy.” Nemá ísť „len konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou”, ale o konflikt medzi Ruskom a „zločineckou organizáciou NATO.

Podľa R. Schlosára „NATO dlhodobo podniká nepriateľské kroky voči Rusku” a “dlhodobo pod vedením USA zasahuje do politiky na Ukrajine a nielen tam, ale aj v iných štátoch bývalého Sovietskeho zväzu”. Tieto vyjadrenia odvádzajú pozornosť od faktu, že Ruská federácia porušila medzinárodné právo, keď napadla Ukrajinu, a legitimizujú ruský útok. Dlhodobou komunikačnou stratégiou Kremľa je preniesť vinu za vojnu na Ukrajine na Západ a NATO (EU vs Disinfo, CNBC).

 

Záver

Webová stránka radiokompas.sk je audiovizuálnym projektom členov extrémistickej strany ĽSNS, pričom neuvádza vlastnícku štruktúru. Moderátori dávajú hosťom nekritický priestor na šírenie konšpiračných teórií, zavádzajúcich tvrdení a naratívov v súlade s tvrdeniami kremeľskej propagandy, prípadne tieto naratívy šíria samotní moderátori. Z uvedených dôvodov projekt Konšpirátori.sk zaradil stránky radiokompas.sk na zoznam webov so sporným obsahom.

 

Doplňujúce screesnshoty: