menu-cancel-iconMENU SK / EN

The form was successfully submitted

Thank you.

URL adresa webu: http://televiziaslovan.sk

Skóre udelené komisiou: 7,7

Posudok vypracoval: Filip Struhárik, vstupná analýza Martin Havlík

 

Upozornenie: Posudok je osobným vyjadrením konkrétneho člena komisie k predmetnému webu. Posudok bol vypracovaný až po nezávislom hodnotení webu jednotlivými členmi komisie a nevyjadruje názor celej komisie.

 

Zistené kritériá pre zaradenie na zoznam

  • Stránka obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu, čiže tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami, napr. fotografie a videá použité v inom, zavádzajúcom kontexte, vymyslené alebo závažne prekrútené udalosti atď. Netýka sa jasne prezentovaných názorových článkov.
  • Stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie.
  • Stránka obsahuje vulgarizmy, výzvy k násiliu, extrémistický obsah, šírenie poplašných správ, agresívne osobné útoky, napr. "vyrovnávanie si účtov", hanobenie menšín, rás, národností, náboženských skupín atď.
  • Stránka nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky: neuverejňuje opravné správy, ponecháva dostupné a neopravené správy, ktoré sa objektívne ukázali ako nepravdivé. Stránka nemá jasného vlastníka a autorov (ochrana zdrojov a možnosť pseudonymov sa rešpektuje), stránka neuverejňuje prípadné reakcie dotknutej strany, hrubým spôsobom mieša správy a komentáre, opakovane publikuje šokujúce nepravdivé tvrdenia za účelom zvýšenia návštevnosti, ktoré však obratom opravuje, atď.

 

Základná charakteristika webu

Televízia Slovan je internetovou televíziou, ktorá funguje ako youtubový, facebookový a telegramový kanál. Na týchto platformách vysiela naživo svoje video relácie. Okrem toho na svojej facebookovej stránke zdieľa články či statusy z iných zdrojov (napríklad z profilu Roberta Fica, stránky Konzerva či profilu Mladých Sociálnych Demokratov).

Podľa promovidea uverejneného sa televízia Slovan charakterizuje ako “spravodajsko-vzdelávací servis v skromnom šate so vznešeným obsahom”. Cieľom televízie je “zachovanie slovanských tradícií a suverenity právneho štátu”, ktorý televízia dosahuje prostredníctvom “ponúknutia priestoru slobodnému občanovi, jeho osobnému postoju a možnosti vyjadriť sa prostredníctvom živého vysielania.”

Okrem spravodajského obsahu si TV Slovan dáva za cieľ prispieť k vzdelaniu a kritickému mysleniu prostredníctvom sebapoznávania, učenia sa cudzích jazykov, rozborov filozofických diel, opakovaním etických a morálnych princípov či rozvíjania tolerancie a sebakritiky.

Napriek takto deklarovaným cieľom je z publikovaného obsahu evidentné, že videá TV Slovan majú v drvivej väčšine politický obsah. Či už je to vo forme komentovania aktuálnej politickej situácie prostredníctvom diskusie moderátorskej dvojice - Petra Kotlára (aktuálne poslanec NR SR za SNS) a Martiny Šimkovičovej (aktuálne ministerka kultúry SR, nom. SNS), alebo s účasťou externých hostí. Hosťami sú názorovo blízki politici zo súčasných koaličných strán (Smer, Hlas, SNS), Republiky a ĽSNS, ako aj známi slovenskí konšpirátori a dezinformátori.

 

Pozadie webu

Televízia Slovan je spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorej jediným konateľom a spoločníkom je už vyššie spomínaný Peter Kotlár.

Portál nemá profesionálnu redakciu či štáb, v praxi ide o súkromný projekt Petra Kotlára s moderátorskou výpomocou Martiny Šimkovičovej, ktorá je bývalá moderátorka hlavného spravodajstva televízie Markíza. V roku 2015 ju prepustili po nenávistnom statuse o utečencochna Facebooku.

Televízia neponúka službu predplatného a obsah je k dispozícii bezplatne. Diváci môžu projekt podporiť formou darov, televízia tiež môže mať príjmy napríklad z reklám na YouTube. Viac informácií o finančnom pozadí TV Slovan nie je známych.

 

Nevyváženosť obsahu Televízie Slovan

Televízia Slovan je ideologicky vyhranená, šíri dezinformácie o migrácii, Európskej únii, falšovaní volieb, Novom svetovom poriadku či klimatickej zmene.

Televízia dáva priestor iba jednej časti politického spektra, aj keď vo vysielaní spomínajú, že pozývajú aj názorových oponentov, no tí pozvania vraj odmietajú. Toto tvrdenie je ťažké overiť, no v zodpovednom médiu je povinnosťou moderátorov robiť oponentúru názorovo blízkym hosťom, overovať si informácie a poukazovať na prípadné nepravdivé vyjadrenia respondentov v  reláciách. Toto v TV Slovan absentuje.

Prakticky všetky živé vysielania s hosťami sa dajú rozdeliť na dve kategórie:

  1. hosťom je politik alebo kandidát strán SNS, Smer, ĽSNS, Republika, Domov, a Hlas (zástupca strany Hlas tam bol iba raz);
  2. hosťom je známa osobnosť zo slovenského dezinformačného prostredia.

Do prvej kategórie hostí patria napríklad politici Smeru Robert Fico a Ľuboš Blaha, politici ĽSNS Martin Beluský a Marian Kotleba alebo politici Republiky Milan Mazurek a Milan Uhrík.

V prípade kandidátov SNS (Tomáš Taraba, Andrej Danko, Rudolf Huliak) existuje jednoznačný konflikt záujmov, keďže obaja moderátori boli taktiež kandidátmi SNS. Divák na konflikt záujmov nie je upozornený, moderátori maximálne spomenú, že daný hosť kandiduje za SNS. Navyše, TV Slovan na svojom facebookovom profile propagovala stranu SNS a vyzývala na voľbu ich kandidátov. Takéto správanie je v prísnom rozpore s Etickým kódexom novinárov.

Hosťami TV Slovan boli aj známi konšpirátori, napríklad bývalý sudca Štefan Harabin, ktorý je známy spochybňovaním vedeckého konsenzu o očkovaní proti covidu-19 či nosení rúšok. Ďalšími príkladmi sú Matúš Alexa z proruského zoskupenia Brat za Brata a Ján Lakota, ktorý šíril dezinformácie o ochorení covid-19.

 

Dezinformácie o migrácii

Televízia Slovan pravidelne uvádza nepravdivé informácie v súvislosti s migračnou vlnou v roku 2023. V relácii dňa 25.9. Martina Šimkovičová s Rudolfom Huliakom tvrdila, že migranti “prišli k jednému do Nových Zámkoch, zazvonili, v noci, a chceli dobiť svoje telefóny, a keďže im odmietol dať nabíjačku, tak sa mu tam vyšpinili a pomazali mu tam dom so svojimi exkrementami” (18. minúta). Tento príbeh sa nedá overiť zo žiadneho seriózneho zdroja. Polícia Slovenskej republiky k 27.9.2023 neevidovala žiadny trestný čin spáchaný migrantmi.

Vzápätí v tej istej relácii na tému migrácie reagoval Rudolf Huliak: “Toto je riadené [migračný tok z Bruselu], podotýkam. Toto nie je len tak. [Šimkovičová: to nám je všetkým jasné] To už musí vidieť aj ten najposlednejší z posledných.” Tvrdenie, že EÚ z Bruselu riadi migračné toky je nepravdivé a ani jeden z diskutujúcich neudáva žiaden zdroj či dôkaz svojich tvrdení.

Ďalším problematickým tvrdením Martiny Šimkovičovej je: “Migranti nám dopratali svrab, pásový opar. Toto je naozaj oficiálna informácia. Škoda že v tom mainstreame to nie je tak veľmi počuť. Ale ak to nie je pravda, tak dajte nám dôkaz, že to tak nie je.” (17. minúta vysielania zo dňa 15.10.2023, dostupné na Facebooku). Moderátorka Šimkovičová “oficiálnosť” informácie nepotvrdila citovaním žiadneho zdroja. Je pravda, že najmä v roku 2022 sa v migrantských táboroch vyskytli prípady svrabu, nie sú však známe prenosy na domáce obyvateľstvo, čo je dané aj tranzitným charakterom migrácie. Svrab je v týchto prípadoch dôsledkom dlhodobého pobytu v prírode, TV Slovan však toto tvrdenie používa ako nástroj dehumanizácie migrantov. 

 

Svetová zdravotnícka organizácia, Nový svetový poriadok a konšpiračné teórie o budúcich pandémiách

V relácii z 25. septembra 2023 (22. minúta, dá sa nájsť iba na Facebooku, keďže YouTube ju vymazal z dôvodu porušovaniu pravidiel platformy) Rudolf Huliak za mlčania alebo súhlasného prikyvovania moderátorov tvrdí: “A tie pandémie sú tu nachystané jedna za druhou, pretože ony skutočne idú ruka v ruke k tomu svetovému poriadku. [...] Tu je vyhlásená tretia svetová vojna bielej rase. A môže ma obviniť kto chce, čo chce a akýmkoľvek spôsobom, pretože či jednak pandemická situácia covidu, či terajšia kríza ohľadom migrantov, či vojna na Ukrajine, všetko to speje k jednej, jedinej veci: vymeniť pôvodné biele obyvateľstvo Európy.”

Ide o konšpiračné teórie, ktoré sú súčasťou tzv. Nového svetového poriadku (New World Order, NWO) a teórie veľkého nahradenia. Konšpiračná teória NWO tvrdí, že skupina medzinárodných židovských, diabolských a iluminátskych, elít ovláda priemysel, nerastné suroviny vlády, medzinárodné organizácie, banky a média na celom svete, financuje vojny a má za cieľ vybudovať celosvetový globalistický totalitný režim. Podľa konšpiračnej teórie veľkého nahradenia existuje  plán s cieľom nahradiť európske biele obyvateľstvo ľuďmi pochádzajúcimi z Afriky a arabských krajín.

V podobnom duchu sa počas živého vysielania 4. mája 2023 vyjadril aj ďalší hosť TV Slovan Marian Kotleba: “A potom je tu ten druhý veľký program, o ktorom sa nehovorí, a to je tá  plánová, alebo pripravovaná výmena obyvateľstva, kde vlastne pôvodné, biele európske obyvateľstvo, cez tých dovážaných imigrantov, chcú proste vymeniť za tých cudzincov.” (24. minúta)

Konšpiračné teórie o Novom svetovom poriadku a veľkom nahradení šíri TV Slovan pravidelne. Príkladom je aj diskusia so Štefanom Harabinom z 18. októbra 2023: “Veď to sú zhubné ideológie. A to všetko smeruje k tomu, aby zanikol štát. A priestor na našom území budú nadštátne globalistické sily - architekti Nového svetového poriadku” (od 16. minúty). Konšpiračnú teóriu televízia šírila aj v rozhovore s extrémistom Dannym Kollárom, na ktorého sú vydané viaceré zatykače: “Toto je reálna agenda 2030, ktorá je v osnovách Európskej únie. To budeme preberať tiež v jednom videu s Juditou Laššákovou. Inými slovami to môžete nazvať niečo čo je pre vás konšpirácia, ale má to slangový názov NWO - New World Order. Tieto veci existujú, dejú sa okolo nás.” (28.11.2022, 35. minúta)

 

Nenávistné výroky o LGBTI ľuďoch

Kritika “LGBTI agendy” je jedna z najčastejších tém TV Slovan. Okrem dezinformácii na túto tematiku televízia často šíri aj nenávistné odkazy. Vlastník televízie a spolumoderátor Kotlár sa takto vyjadril o bývalom ministrovi školstva Gröhlingovi: “Viete čo, ja to musím povedať na plné ústa. Je vrchol, aby človek, ktorý je homosexuál a nemal deti, robil na takomto ministerstve.” (15.10.2023, 45. minúta) Odhliadnuc od toho, že TV Slovan určuje sexuálnu orientáciu bývalého ministra Gröhlinga, ku ktorej sa on verejne nevyjadril, je problematické paušálne tvrdenie, že bezdetní homosexuáli nemôžu pracovať na ministerstve školstva. Jedná sa o útok na LGBTI ľudí bez súvisu s ich kvalifikáciou. 

Podobne nenávistným tónom sa vyjadril aj Štefan Harabin v relácii zo dňa 28. marca 2023: „Treba otvoriť celú genézu tejto ideológie LGBTI, v rámci ktorej je pedofília, zoofília, v rámci ktorej sú rôzne zvrátené sexuálne praktiky.” (21. minúta). LGBTI+ ľudia nemajú nič spoločné s pedofilmi či zoofilmi, ide len o ďalší homonegatívny útok na menšinu.

V rozhovore s Dannym Kollárom TV Slovan šíri tvrdenie, že LGBTI agenda (spolu s klimatickou zmenou, “farmaloby”, vojnou s Ruskom a pod.) je súčasť Nového svetového poriadku: “LGBT sa nezjavilo len tak samo od seba, odniekadiaľ to spadlo. [...] To je agenda, tlačená. [...]To len tí, čo to ovládajú, si to založili pred 130 rokmi, si počkali na tie technológie [pozn.: internet], podchytili si patentový úrad, podchytili si farmaloby, svet medicíny, lekárov, autopriemysel, nerastné suroviny.” (28.11.2022, 41. minúta)

 

Konšpiračné teórie o manipulácii volieb

Televízia Slovan vo vysielaní, ale aj prostredníctvom svojho kanálu na Telegrame šírila konšpirácie o manipulácii volieb, či o ich neuskutočnení.

V nasledujúcom komentári zdieľanom na Facebooku aj Telegrame vyzýva voličov, aby si priniesli vlastné pero a roztrhli nepoužité volebné lístky. Snažia sa tak vyvarovať použitiu “gumovateľných pier” vo volebných miestnostiach či “zneužitiu” vyhodených hlasovacích lístkov. Tieto hoaxy na svojej facebookovej stránke vyvracala aj Polícia SR.

Televízia Slovan sa k manipulácii volieb vyjadrila aj v živom vysielaní. Martina Šimkovičová sa 17. mája 2023 pýtala poslanca Blahu: “Myslíš, že nás naozaj dovedú [úradnícka vláda] k tým predčasným voľbám, že sa to naozaj uskutoční?” Ľuboš  Blaha odpovedá: “No takto, ja mám pocit, že aj keby sa uskutočnili, tak za prvé, ich môžu zmanipulovať. Veľmi sa touto otázkou zaoberáme.” Šimkovičová dodala: “To isté povedal včera pán Harabin.” (34. minúta). Neskôr v relácii moderátor Kotlár dodáva: “Tak si zhrňme tie hrozby, kvôli ktorým nám píšu ľudia. Voľby sa nemusia uskutočniť, pretože sa vyhlási nejaký stav - čaputovie stav či vojnový, núdzový, akýkoľvek. [...] Potom, [poukazujúc na druhú možnosť] voľby budú, ale budú zmanipulované.” (37. minúta).

Voľby sa uskutočnili za normálnych podmienok a v dopredu naplánovanom termíne. Konšpiračná teória o ich manipulovaní sa ukázala byť iba predvolebným, manipulujúcim naratívom. Po zverejnení výsledkov volieb sa táto konšpiračná teória z mediálneho priestoru vytratila.

 

Záver

Z televízie Slovan sa počas volebnej kampane 2023 stalo najmä stranícke médium SNS. Obaja moderátori za túto stranu kandidovali a najčastejšími hosťami počas kampane boli práve ďalší kandidáti SNS. Nedá sa tu hovoriť o objektívnej či kvalitnej žurnalistike. Moderátori dávajú hosťom nekritický priestor, nechávajú ich rozprávať dezinformácie bez toho, aby im vecne oponovali. Hostia šíria konšpiračné teórie o migrácii a volebnom podvode, sprisahaní farmafiriem, “LGBT agende”, Novom svetovom poriadku či popierajú klimatickú zmenu.

Vulgárnosť, politická jednostrannosť, absencia novinárskej etiky a časté šírenie dezinformácií a konšpiračných teórií sú dôvody, pre ktoré odborná komisia projektu Konšpirátori.sk zaradila televíziu Slovan na zoznam stránok so sporným obsahom.