menu-cancel-iconMENU SK / EN

The form was successfully submitted

Thank you.

URL adresa webu: https://aeronet.news/

Skóre udelené komisiou: 9,7

Posudok vypracoval: Tomáš Kriššák

 

Upozornenie: Posudok je osobným vyjadrením konkrétneho člena komisie k predmetnému webu. Posudok bol vypracovaný až po nezávislom hodnotení webu jednotlivými členmi komisie a nevyjadruje názor celej komisie.

 

Zistené kritériá pre zaradenie na zoznam

  • Stránka obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu, čiže tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami, napr. fotografie a videá použité v inom, zavádzajúcom kontexte, vymyslené alebo závažne prekrútené udalosti atď.

  • Stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia.

Podrobnejšie zdôvodnenie

  • Portál preberá a rôznorodo dezinterpretuje rôzne správy z domova a zo sveta. Na stránke nájdeme skoro výhradne rôzne nepravdivé konšpiračné teórie.
  • Admin vytvára už v názvoch svojich článkov siahodlhé konšpiračné a nepravdivé scenáre, ktoré dopĺňa o rôzne účelovo negatívne zafarbené slová a výrazy.
  • Identitu správcu stránky odhalil a popísal český novinár Ondrej Kundra. V rozhovore uviedol že, adminom je český občan Marek Pešl, ktorý istý čas žil v USA a neúspešne podnikal v oblasti IT. V tom čase sa zrejme dostal do kontaktu aj s hackerskou komunitou. 
  • Ľudí lákal na rôzne projekty, ktoré mali vynášať peniaze, ale napokon neboli veľmi úspešné. "Zrejme aj preto opovrhuje Západom. A tento ideologický pohľad sa u neho prepojil s cynickou úvahou, že cez prevádzkovanie dezinformačného webu dokáže zarobiť celkom slušné peniaze," povedal Kundra. 

  • Na Marka Pešla sú v Česku vedené viaceré exekúcie. "Zistili sme, že Marek Pešl žije v Trenčíne, alebo v nejakej obci pri Trenčíne. Vieme to podľa toho, že práve tam si vyberá z bankomatu peniaze, ktoré posielajú čitatelia Aeronetu. Mimochodom: pravdepodobne vďaka týmto príspevkom sa mu začali znižovať aj dlhy, ktoré má v Českej republike," dodal. 

Príklady článkov

Upozornenie: Tieto príklady slúžia iba na ilustráciu obsahu daného webu. Nie sú jediným a výlučným podkladom pre hodnotenie komisie. 

Aeronet zverejnil viaceré texty znižujúce dôveru vo vedecké dôkazy o očkovaní, portál spochybňuje bezpečnosť a účinnosť vakcín. Testovanie je podľa Aeronetu znásilnením, existencia protiepidemických opatrení je označovaná za moderný apartheid.

Portál publikuje ideologicky motivované konšpiračné teórie, ktoré démonizujú predstaviteľov západných krajín, napríklad nemeckú kancelárku Angelu Merkelová. Jej vyjadrenia sú dezinterpretované s cieľom vyvolávať hnev a strach.