menu-cancel-iconMENU SK / EN

The form was successfully submitted

Thank you.

URL adresa webu: https://ocemsemlci.cz/

Skóre udelené komisiou: 8,4

Posudok vypracoval/a: Tomáš Kriššák, vstupná analýza Aneta Žugecová

 

Upozornenie: Posudok je osobným vyjadrením konkrétneho člena komisie k predmetnému webu. Posudok bol vypracovaný až po nezávislom hodnotení webu jednotlivými členmi komisie a nevyjadruje názor celej komisie.

 

Zistené kritériá pre zaradenie na zoznam:

  • Stránka obsahuje klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu, čiže tvrdenia, ktoré sú v rozpore s faktami, napr. fotografie a videá použité v inom, zavádzajúcom kontexte, vymyslené alebo závažne prekrútené udalosti atď. Netýka sa jasne prezentovaných názorových článkov.
  • Stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie.
  • Stránka nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky: neuverejňuje opravné správy, ponecháva dostupné a neopravené správy, ktoré sa objektívne ukázali ako nepravdivé. Stránka nemá jasného vlastníka a autorov (ochrana zdrojov a možnosť pseudonymov sa rešpektuje), stránka neuverejňuje prípadné reakcie dotknutej strany, hrubým spôsobom mieša správy a komentáre, opakovane publikuje šokujúce nepravdivé tvrdenia za účelom zvýšenia návštevnosti, ktoré však obratom opravuje, atď.

 

Základná charakteristika webu

Obsah webovej stránky O čem se mlčí tvorí archív videí rozdelený do štyroch sekcií O čem se mlčí, Krameirovy ceny, Na prahu zmien a Utajovaná pravda. Vo videorozhovoroch s pozvanými hosťami sa moderátor Stanislav Novotný venuje hospodárskym, politickým, ekonomickým a spoločenským témam. Web šíri konšpiračné teórie s negatívnym celospoločenských dosahom a respondenti dostávajú nekritický priestor na šírenie nepodložených a nepravdivých tvrdení o pandémii covidu, ako aj naratívov o vojne na Ukrajine, ktoré sú v súlade s propagandou Kremľa.

 

Pozadie webu

Za webom stojí Stanislav Novotný, bývalý prezident Polície ČR, zakladateľ Úradu pre dokumentáciu a vyšetrovanie činnosti ŠtB a predseda českej Asociácie nezávislých medií (ANM), ktorá udeľuje Krameriovu cenu. V hornej časti webu O čem se mlčí je odkaz na stránku ANM a portál zverejňuje videá z preberania tejto ceny. ANM sa vymedzuje ako združenie autorov a médií mimo tzv. hlavný prúd. Kompletný zoznam členov ANM nie je známy, ale organizácia zastupuje aj médiá, ktoré sú podľa Centra boja proti terorizmu a hybridným hrozbám Ministerstva vnútra Českej republiky dezinformačné.

Medzi ocenenými bol aj Ján Kuciak, jeho rodina sa však rozhodla neprebrať cenu. „Ľudia, ktorí za ocenením stoja, robia presne ten typ novinárčiny, ktorý sa nesnaží spájať fakty, ale ovplyvňovať verejnú mienku podporou nestability a populizmu. Práve z úcty k Jankovi a Martinke cenu určite neprevezmeme,” odôvodnil rozhodnutie brat zavraždeného novinára Jozef Kuciak. Od ocenenia sa dištancoval aj šéfredaktor Aktualít, pre ktoré Ján Kuciak pracoval, Peter Bárdy.

Portál O čem se mlčí má prepojenie aj na web Slobodného vysielača, ktorý komisia portálu Konšpirátori.sk zaradila medzi weby s pochybným obsahom. Stanislav Novotný moderuje na Slobodnom vysielači reláciu Na prahu změn, ktorej archív je dostupný na oboch weboch.

 

Debunkovaná konšpiračná teória Pizzagate

V marci 2021 prevzal portál dve videá z webu Slobodný vysielač, ktoré šíria konšpiračnú teóriu o tzv. Deep state a Pizzagate. Pizzagate predstavuje hlas vo videu ako „masové zneužívanie detí vysokými kruhmi prevažne amerických elit.” Ďalej dodáva, že “v tieni covidu a toho, čo sa začalo odohrávať v roku 2020 táto aféra absolútne zanikla. Možno práve to bolo jedným z dôvodov vypuknutia nasledujúcich kríz, pretože ako vieme, jedna kríza zahaľuje krízu predchádzajúcu a niečo, čo má zostať skryté, musí byť prekreslené nejakou ďalšou dôležitou a zásadnou udalosťou.”

Konšpiračná teória Pizzagate sa stala virálnou v roku 2016 a tvrdila, že vtedajšia prezidentská kandidátka Hillary Clinton riadi kartel, ktorý zneužíva a týra deti v suteréne istej pizzerie vo Washingtone D.C. Demokrati mali vykonávať s deťmi satanistické rituály. Na konšpiračnú teóriu Pizzagate nadväzuje hnutie QAnon, ktoré tvrdí, že svet riadi sprisahanecká vláda (tzv. Deep state) tvorená liberálnymi a demokratickými politikmi a hollywoodskymi hviezdami. Teória Pizzagate bola viackrát debunkovaná (Snopes, Bloomberg, CNN), no aj napriek tomu prenikla počas pandémie covidu-19 do slovenského informačného priestoru, ako upozornil portál Infosecurity.

 

Nepravdivé tvrdenia o pandémii covidu

V niekoľkých príspevkoch (Na prahu zmien 231: Ján Lakota z 31.7.2023, O čem se mlčí: Ondřej Dostál z 2.5.2023) na webe O čem se mlčí je vakcína proti covidu označená ako „experimentálna.“ Je pravdou, že proces schvaľovania vakcín bol administratívne zjednodušený a zrýchlený. Nestalo sa tak ale na úkor bezpečnosti a aj podmienečne registrované vakcíny museli prejsť tromi kolami klinického skúšania, a preto ich nemožno označiť ako „experimentálne“, uvádza na svojej oficálnej stránke slovenská vláda. Tvrdenia o experimentálnych vakcínach mohli zvýšiť nedôveru voči tejto vakcíne, ktorá je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie účinná a bezpečná, prípadne mohli viesť k neochote čitateľa dať sa zaočkovať, čo mohlo ohroziť nielen jeho zdravie, ale aj verejné zdravie v krajine. 

Experimentálne vakcíny” spomína Stanislav Novotný v rozhovore s Jánom Lakotom: „A potom obmedzovanie základných ľudských slobôd, vydieranie, podmieňovanie práce očkovaním, vôbec to samotné očkovanie experimentálnymi vakcínami v procese, v ktorom sa ľudia stávali laboratórnymi krysami. Ako ten obrovský profit vybraných farmaceutických firem, ale aj tá spoluúčasť doktorov, ktorí porušovali Hippokratovu prísahu.” J. Lakota s moderátorom súhlasí: “Áno, máte pravdu. Máte absolútnu pravdu”.

J. Lakota sa vyjadroval ku vakcínam proti covidu a protipandemickým opatreniam najmä na portáloch s pochybným obsahom. Slovenská akadémia vied na to zareagovala Stanoviskom BMC SAV k dezinformáciám Jána Lakotu, v ktorom sa píše: „Zásadne nesúhlasíme s názormi Dr. Lakotu a odsudzujeme spôsob, akým deformuje, spochybňuje a selektívne zamlčuje vedecké a medicínske poznatky o význame očkovania v boji proti pandémii ochorenia COVID-19. Je veľmi nešťastné, že v snahe akýmkoľvek spôsobom získať „obdiv“ laickej verejnosti sa neštíti dehonestovať vedcov a nielen ignorovať, ale aj znevažovať vedecký pokrok a šíriť dezinformácie."

O pandémii covid-19 sa S. Novotný rozprával aj s molekulárnou biologičkou Soňou Pekovou, ktorá sa počas pandémie stala hviezdou dezinformačnej scény. Denník N oslovil odborníkov, ktorí sa zhodli na tom, že sa S. Peková pri svojich vyjadreniach o pôvode koronavírusu a mutáciách mýli.

V zázname dostupnom na webovej stránke O čem se mlčí S. Peková hovorí, že cesta koronavírusu začala v Amerike, kde vznikol jeho „recept vďaka moratóriu na gain of function. To sú tie experimenty, ktoré pridávajú nové funkcie väčšinou ako neblahé, pridávajú agresivitu. Tak to bolo zakázané v roku 2014, bolo to dobre rozpracované.” Tvrdí, že výskum bol presunutý zo Spojených štátov do Wuhanu a navodzuje dojem, že práve z laboratória sa neskôr rozšíril do celého sveta. Odvoláva sa aj na senátora Randa Paula. Podobným tvrdeniam sa venuje aj portál Factcheck.org. Je pravdou, že senátor R. Paul naznačil, že výskum vo Wuhane financovaný USA súvisí so "4 miliónmi ľudí, ktorí zomreli na celom svete" na covid-19. Neskôr však toto tvrdenie stiahol, keď povedal: "Nikto netvrdí, že vírusy" skúmané v predmetnej práci "to spôsobili”. S. Peková napriek tomu hovorí, že covid-19 vznikol za priamej podpory USA. USA nepopiera, že financovalo výskum v čínskom laboratóriu. Riaditeľ Národného Inštitútu Zdravia Francis S. Collins tvrdí, že „NIH ani NIAID nikdy neschválili grant, ktorý by podporoval výskum koronavírusov, ktorý by zvýšil ich prenosnosť alebo smrteľnosť pre ľudí."

 

Naratív kremeľskej propagandy: Prenášanie viny za vojnu na Ukrajine na USA

Dlhodobým cieľom kremeľskej propagandy je legitimizovať vojenskú agresiu na Ukrajine a odviesť tak pozornosť od toho, že Ruská federácia porušila medzinárodné právo, keď napadla suverénnu Ukrajinu. Jedným zo spôsobov je aj ich snaha preniesť vinu za vojnu na USA. V podobnom duchu sa niesol aj rozhovor s bývalým českým senátorom Jaroslavom Doubravom, ktorý tvrdí, že vojna bola vyprovokovaná USA s cieľom zlepšiť hospodárstvo: „Ja hovorím, že je to americko-ruská vojna do posledného Ukrajinca a vyvolaná americkou stranou, predovšetkým. […] To je vojna na to, aby sa vylepšila ekonomika Spojených štátov, pretože vieme, že ich ekonomika je na veľmi zlej úrovni.”

J. Doubrava v rozhovore spomína aj údajný ukrajinský fašizmus, ktorý podľa portálu Infosecurity patrí k „základným komunikačným stratégiám Kremľa a jeho obhajcov na Slovensku:” “Ja nechápem, že sa nikto nevenuje tomu, že je to otvorená podpora fašistov, fašistického štátu Ukrajiny. A tam vlastne v Odese ukázali, čo to ten fašizmus znamená, že to majú v krvi a že to je to, čo skutočne chcú.”

Predstavitelia Ruskej federácie začali šíriť naratív o fašizme na Ukrajine potom, čo v roku 2014 pri útoku a požiari v Odese zomrelo viac ako 40 ľudí. Podľa nich išlo o masaker ukrajinských nacionalistov. Nezávislé vyšetrovania (Medzinárodný poradný orgán Rady Európy, Úrad vysokého komisára pre ľudské práva) zistili, že nepokoje sa začali potom, čo skupina proruských aktivistov napadla pokojný pochod na podporu ukrajinskej jednoty. Vtedy začali obe strany používať zbrane a večer sa proukrajinskí aktivisti vybrali zničiť stanový tábor proruských aktivistov. Tí odpovedali streľbou a zápalnými fľašami zo strechy a okien Budovy odborov. Všetky nezávislé správy sa zhodujú na tom, že vzhľadom na hádzanie zápalných fliaš na budovu aj z nej nie je možné určiť zdroj požiaru, ktorý spôsobil smrť 42 proruských aktivistov. Naratív o “fašistickej Ukrajine” využíva kremeľská propaganda dodnes. Na Ukrajine existujú krajne pravicové skupiny a extrémisti, podobne ako v iných krajinách. Ruská propaganda však týmto “úplne zanedbateľným ukrajinským pravicovým extrémistickým skupinám dáva neprimeraný politický význam ako údajne dominantnému fenoménu. V zásade sa dá niečo podobné urobiť s každou krajinou, z drobných problematických aspektov urobiť významné a démonizovať každú krajinu sveta,” pripomína pre portál Factcheck.org expert na ukrajinský nacionalizmus Andreas Umland.

Naratív, o tom, že vojnu na Ukrajine  vyprovokovala USA šíril v úvode moderátor v rozhovore s Jaroslavom Švecom: “Také cítite tú vytrvalú snahu USA vtiahnuť do Rusko-Ukrajinského konfliktu, ktorý taktiež samy vyprovokovali Európu. Respondent odpovedá v rovnakom duchu: “Samozrejme, vojna je vždy veľký kšeft. Či už ide o potrebu materiálu takzvane, to znamená munícia, zbrane, technika vojenská, ale aj ľudia. Alebo či už ide o následnú obnovu poničených území. To poznáme nakoniec ako z prvej, tak aj druhej svetovej vojny, kde predovšetkým na tej druhej svetovej vojne Spojené štáty naozaj zarobili a vďaka nej sa taktiež dostali z tých problémových 30. rokov Veľkej krízy, ktorá ich výrazne zastavila v rozlete. A ja si myslím, že taká malá veľká vojna v Európe by sa im celkom hodila.

Záver

Portál O čem se mlčí obsahuje archív videí, v ktorých respondenti šíria konšpiračné teórie, naratívy kremeľskej propagandy a nepravdivé tvrdenia o pandémii covid-19. Z týchto dôvodov ho odborná komisia projektu Konšpirátori.sk zaradila na zoznam stránok so sporným obsahom.

 

Doplňujúce screenshoty: