menu-cancel-iconMENU SK / EN

The form was successfully submitted

Thank you.

URL adresa webu: https://www.nitranoviny.sk/

Skóre udelené komisiou: 7,6

Posudok vypracoval: Matúš Ritomský

 

Upozornenie: Posudok je osobným vyjadrením konkrétneho člena komisie k predmetnému webu. Posudok bol vypracovaný až po nezávislom hodnotení webu jednotlivými členmi komisie a nevyjadruje názor celej komisie.

 

Zistené kritériá pre zaradenie na zoznam:

3. Stránka obsahuje konšpiračné teórie a “bludy”, ktoré môžu mať vážnejšie politické, ekonomické, zdravotné dôsledky, bez ich kritického zhodnotenia. Nevzťahuje sa na zaujímavosti, záhady, jasne označené špekulácie.

4. Stránka obsahuje vulgarizmy, výzvy k násiliu, extrémistický obsah, šírenie poplašných správ, agresívne osobné útoky, napr. "vyrovnávanie si účtov", hanobenie menšín, rás, národností, náboženských skupín atď.

5. Stránka nerešpektuje základné zásady novinárskej etiky: neuverejňuje opravné správy, ponecháva dostupné a neopravené správy, ktoré sa objektívne ukázali ako nepravdivé. Stránka nemá jasného vlastníka a autorov (ochrana zdrojov a možnosť pseudonymov sa rešpektuje), stránka neuverejňuje prípadné reakcie dotknutej strany, hrubým spôsobom mieša správy a komentáre, opakovane publikuje šokujúce nepravdivé tvrdenia za účelom zvýšenia návštevnosti, ktoré však obratom opravuje, atď.


Základná charakteristika

Webstránka Nitranoviny.sk sa sama definuje ako „Nielen regionálny portál o všetkom, čo je zaujímavé a o čo sa máme zaujímať.“ Popri správach z regiónu Nitra tu čitateľ nájde aj texty venované politickej a spoločenskej situácii na Slovensku, ako aj globálnym či odborným témam, akými sú vojna na Ukrajine či pandémia covidu.

Redakcia ani zodpovedné osoby na webe uvedené nie sú, kontaktom je online formulár a mobilné číslo, ako prevádzkovateľ webu je uvedené OZ BodG.

Texty na webe pochádzajú z rôznych zdrojov. Nájdeme tu tlačové správy serióznych agentúr, názorové komentáre, ale aj texty pochádzajúce z pochybných účtov na sociálnych sieťach či informácie, ktorých zdrojom sú zahraničné konšpiračné a dezinformačné webstránky. Do pestrého a rôznorodého obsahu sú pravidelne zaraďované príspevky, ktoré majú charakter dezinformácii, prokremeľskej propagandy či texty nekriticky preberajúce tvrdenia politikov Smeru alebo hnutia Republika.   

Prokremeľská propaganda

Nitranoviny 30. júna 2022 zverejnili článok s názvom Putin sa nám smeje: Budete kúriť drevom? Na Sibíri ho máme dosť!, v ktorom jeho autor podpísaný ako Dodo Púchovský okrem iného píše: „Aj Slovensko sa zapojilo do zbesilých sankcií voči Rusku neuvedomujúc si, čo všetko nás to môže stáť. A už aj stojí – obrovská drahota, nedostatok plynu, priam strašidelné ceny ropy… Kým my spolu s celou EÚ sa chytáme za hlavu, ruský prezident Putin sa smeje.“



Ďalej v texte nájdeme aj citát zo statusu Gustáva Murína: „Kým senilný Biden núti Ukrajincov do nezmyselného predlžovania vražedného boja na úkor ukrajinských civilistov, Putin sa márne snaží logicky argumentovať proti eko-fašistickým nápadom Lajnovej kliky v Bruseli (veď aj kúriť drevom chystali kriminalizovať!), až sú naozaj na smiech (a nám do plaču)“. Autor Dodo Púchovský tento Murínov citát komentuje slovami: „Jeho slová (Gustáva Murína – pozn.) naozaj triafajú do živého pri spomienke na to, ako veľmi sa 'naparuje' predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ohľadom sankcií voči Rusku.“ 

Zdrojom statusu, z ktorého čerpá autor článku je pritom video Vladimíra Putina z kremeľskej televízie Rossija 24, do ktorého boli pridané slovenské titulky. Rossija 24 je ruská, štátom vlastnená televízia, ktorá sa po začiatku vojenskej agresie Ruska na Ukrajine ocitla na sankčnom zozname EÚ.

Článok v Nitranovinách týmto spôsobom šíri naratív kremeľskej propagandy, ktorý pochádza priamo s ruským štátom vlastnených médií a ktorého cieľom je podkopávať spoločný postup EÚ voči vojenskej agresii Ruska. V článku je použitý aj screenshot z diskusie na sociálnej sieti Facebook, na ktorom bližšie neidentifikovaný profil s menom Ľudomír Schmid šíri dezinformácie o tom, že Rusko má podľa Charty OSN právo zaútočiť na akýkoľvek štát, ktorý má podľa jeho názoru fašistické smerovanie. Ide pritom o hoax, ktorý vyvrátili odborníci na medzinárodné právo v texte Českého rozhlasu pod názvom OVĚŘOVNA: Umožňuje Charta OSN ruský vpád na Ukrajinu? Nelze jí invazi obhájit, shodují se odborníci.

Autor článku v Nitranovinách tieto dezinformácie komentuje slovami: „Veľmi zaujímavo sa v diskusii pod statusom vyjadril Ľubomír Schmida, ktorého slová sú viac ako trefné a rozhodne zaťali poriadne do živého.“
 

 

Podobnú prax používajú Nitranoviny opakovane aj v iných textoch. Vkladajú do nich screenshoty zo sociálnych sietí z nejasne identifikovaných zdrojov a tie následne pozitívne hodnotia. Takýmto spôsobom amplifikujú aj dezinformácie a informácie neoverenej kvality, ktoré v diskusiách píšu používatelia Facebooku.

Ukážkou prokremeľskej propagandy v Nitranovinách je aj článok s názvom Putin varuje: Ak sa začnú na Ukrajine používať zbrane s jadrovým komponentom, Rusko bude nútené podľa toho reagovať!, ktorý Nitranoviny uverejnili 26. marca 2023. Jeho autor v ňom okrem iného píše: „Komu tu ide o mier na Ukrajine, komu tu ide o dobro občanov krajín na západ od Ukrajiny? Zdá sa, že nikomu z Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie či USA. Najhoršie však je, že už nie ani z Česka a Slovenska! To sme sa skutočne už celkom zbláznili? Vyťahovať jadrové zbrane a myslieť si, že druhá strana to nechá len tak? To nám naozaj viac záleží na Ukrajine a porážke Ruska ako na sebe samých? Ak áno, potom HANBA VÁM, naši politici!!!“.

Článok sa odkazuje na príspevok Tomáša Špačka, ktorý uverejnil na svojej sociálnej sieti a ktorého primárnym zdrojom je video pochádzajúce zo sociálnej siete TikTok. Video zachytáva slovenskými titulkami doplnený úryvok prejavu ruského prezidenta Vladimíra Putina. Tomáš Špaček je bývalý člen strany ĽSNS, dnes asistent poslanca Miroslava Urbana za stranu Republika. Podľa článku uverejnenom v Denníku N vo februári 2023 sa Tomáš Špaček „na Facebooku sa stal jedným z najaktívnejších šíriteľov prokremeľskej propagandy a v počte takzvaných interakcií sa už vyrovnal aj oveľa známejším kolegom, ako sú Milan Mazurek či Milan Uhrík.“

Článok v Nitranovinách sa okrem samotného príspevku Tomáša Špačka odkazuje aj na screenshoty z komentárov uverejnených na Facebooku pod statusom Tomáša Špačka, ktoré agresívnym slovníkom útočia na Západ, EÚ a NATO.

Tieto príspevky následne autor článku komentuje slovami: „Aj Slováci toho celého už majú dosť. V diskusii pod statusom a videom dávajú jasne najavo, že nechcú pokračovanie vojny na Ukrajine, ale jej mierové ukončenie.“

Autor článku tak opäť šíri príspevky šíriace prokremeľské naratívy, postoje spochybňujúce našich spojencov, spoločenstvo krajín EÚ, obrannú alianciu NATO a spoločný postup krajín Západu pri podpore Ukrajiny. Volanie po miery je v textoch použité s cieľom spochybniť pomoc, ktorú krajiny EÚ a NATO, ale aj mnohé ďalšie krajiny sveta poskytujú Ukrajine, ako napadnutému štátu, ktorý sa bráni na vlastnom území. Táto vojenská pomoc je v súlade s Chartou OSN, čo podrobnejšie vysvetľuje aj stránka Ministerstva zahraničia.

Nitranoviny ako svoje zdroje používajú priamo prejavy Vladimira Putina, príspevky ľudí z extrémistického prostredia, ako aj emocionálne vyhrotené až nenávistné príspevky bežných užívateľov sociálnych sietí. Tieto jednostranné tvrdenia nepodrobujú žiadnej oponentúre a nesnažia sa v texte prinášať ani kritické argumenty voči týmto pro-kremeľským naratívom.

Ďalším príkladom zdieľania správ s nízkou kvalitou pochádzajúcich z dezinformačných zdrojov je text s názvom Tak TOTO je ozajstná bomba: Krajiny BRICS zničia dolár aj USA! Tie postihne rovnaký osud ako bývalý ZSSR, predpovedá Mirec Art. Článok je postavený na statuse z Facebooku, ktorý sa nachádza na profile užívateľa s názvom Mirec Art. Pri podrobnejšom preskúmaní tohto profilu je zjavné, že nejde o profil transparentne spojený s reálnou osobou, ale o účelovo vytvorený profil slúžiaci na zdieľanie dezinformácií a prokremeľskej propagandy. Konkrétny status, z ktorého čerpali Nitranoviny uvádza ako zdroj portál Natural News, teda jeden z najznámejších celosvetových zdrojov šíriacich medicínske hoaxy, dezinformácie a správy s nízkou mierou dôveryhodnosti. Podrobnejšiu štúdiu o fungovaní Natural News priniesla nezisková organizácia Institute for Strategic Dialogue. Dezinformácie šírené stránkou Natural News analyzovali aj viaceré svetové média, ako napríklad Atlantic, Daily Beast alebo Mother Jones.

Obsahom uvedeného článku publikovaného v Nitranovinách je variácia na hoax týkajúci sa údajného vzniku novej meny BRICS. Rovnakému hoaxu sa venovala aj stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR aj fact-checkingový web Manipulátoři.cz.
 

 

Dezinformácie o ochorení covid, šírenie nenávisti voči menšinám a odkazy na nedôveryhodné zdroje

Okrem prokremeľskej propagandy prípadne textov zameraných na spochybnenie našej geopolitickej orientácie či spolupráce s demokratickými spojencami v západných krajinách, šíria Nitranoviny aj dezinformácie o ochorení covid-19 či o vývoji a účinnosti vakcín.

Príkladom je článok s názvom: Konšpirácia? Novinár z Projektu Veritas odhalil niečo o COVID-e, z čoho sa vám určite zatočí hlava. Článok prináša údajne šokujúce odhalenie o aktivitách spoločnosti Pfizer. Píše sa v ňom napríklad: „Projekt Veritas odhaľuje výkonného pracovníka spoločnosti Pfizer Jordona Trishtona Walkera, ktorý tvrdí, že jeho spoločnosť hľadá spôsob, ako „zmutovať“ COVID prostredníctvom „Directed Evolution“, aby zabránil vývoju budúcej vakcíny.“ Zdrojom textu sú stránky otverisvoumysl.cz, ktoré projekt Konšpirátori.sk zaradil medzi nedôveryhodné webstránky. Primárnym zdrojom je video zverejnené na stránke americkej Project Veritas, o ktorej Wikipédia uvádza „Project Veritas je americká krajne pravicová aktivistická skupina založená Jamesom O'Keefom v roku 2010. Skupina produkuje zmanipulované videá a využíva tajné nahrávky v snahe zdiskreditovať mainstreamové médiá a politických protivníkov. Projekt Veritas vo svojich videách šíri dezinformácie a konšpiračné teórie.“

Vyvráteniu tvrdení pochádzajúcich zo stránok Project Veritas, na základe ktorých publikovali svoj text aj Nitranoviny sa venoval medicínsky portál MEDPAGE alebo aj časopis Forbes.

 

Nedôveryhodné zdroje v súvislosti s informáciami o pandémii covidu prinášajú Nitranoviny aj v ďalších článkoch. Text s názvom Právnik Peter Weis: Teraz je ten pravý čas na to, aby sa prešetrili všetky zločiny spáchané počas covidového obdobia sa napríklad odkazuje na webstránku prinasamenadej.sk, ktorú projekt Konšpirátori.sk takisto zaradil medzi nedôveryhodné weby.

Pochybné zdroje využívajú autori aj v textoch, ktoré útočia na menšiny resp. na aktivity zamerané na ochranu menšín. V článku s názvom VIDEO, ktoré mnohých zrejme šokuje. Čo nás čaká pri súčasnom liberálnom voľnomyšlienkárstve? Nitranoviny opäť pracujú so zdrojmi na sociálnych sieťach, v tomto prípade s videom, ktoré pochádza z facebookového profilu označeného ako Asma Naftali. Tento profil je po pozornejšom preskúmaní opäť vytvorený so zámerom šíriť dezinformačné príspevky. V samotnom texte sa uvádza:

„Podľa hlavného rečníka vo videu si človek v podstate myslí, že už ho nemôže v dnešnej dobe nič prekvapiť, lenže potom vždy príde na niečo nové. „Naše deti si od dvanásť rokov budú môcť sami vybrať pohlavie a s doprovodom dospelého sa môžu zapísať na matrike, a od pätnástich to môžu urobiť samostatne. Totiž podľa Istanbulskej zmluvy, ktorú nám núti Európska únia, budeme musieť dodržiavať štandardy sexuálnej výchovy, a podľa WHO dokument rozdeľuje deti do rôznych vekových skupín. A teraz sa podržte, od 0 do 6 rokov sa uplatňuje najviac a počíta sa s tým, že deti budú vedené k predčasnej masturbácii. A to je iba začiatok,“ šokuje rečník v úvode videa.“

Video ani text okrem videa zdieľaného nedôveryhodným profilom neprináša žiadne dôveryhodné zdroje týchto šokujúcich tvrdení. Namiesto toho, ako to býva v Nitranovinách zvykom, ponúka emocionálne vyhrotené a nenávistné príspevky diskutujúcich na sociálnych sieťach. Tieto nenávistné príspevky nie sú nijako kriticky zhodnotené ani odsúdené.

 

Záver

Nitranoviny pod maskou regionálneho média ponúkajú výdatnú dávku prokremeľskej propagandy, propagáciu nenávistných názorov, extrémistických politických postojov, dezinformácií, ktoré čerpajú buď priamo zo sociálnych sietí, často z anonymných či nedôveryhodných profilov, alebo priamo zo stránok, ktoré sú známe tvorbou dezinformácií, konšpiračných teórií či hoaxov. Redakčná štruktúra ani osoby zodpovedné za obsah webu nie sú na stránke transparentne uvedené. Vzhľadom na uvedené skutočnosti stránky Nitranoviny zaradila komisia projektu Konšpirátori.sk medzi nedôveryhodné weby. 

 

Doplnkové screenshoty